Yetişmiş İnsana İhtiyaç Var
Kendi iç dinamikleri olan kaynak ve potansiyelleri ile harekete geçen bölgesinde merkez, hatta uluslararası hinterlantta merkez arayışında olan Samsun’da yaşıyoruz. Samsun eğitimi, tarımı, sağlığı, turizmi, ticareti ve sanayisi gibi belirlediği öncelikli alanlarında kalkınma mücadelesi vermektedir. İşte bizler de bu kalkınma mücadelesinin eğitim ayağı olan aktörleriyiz. Dünya biliyor ki, kalkınmanın temeli insandır. İnsan eğer kalkınmada bir güç ise, onun yetişmiş olması lazım. İşte eğitim öğretim davası da, insanı yetiştirmeye insan eliyle kalkınmaya dayanmaktadır. Hangi alanda kalkınacaksak örneğin Samsun’un belirlediği öncelikli alanlarda kalınacaksak o alanlarda yetişmiş insanlara ihtiyacımız var. Rekabette yerimizi böylece alacağız.
İlkadım, Samsun'un Dinamiği
İlkadım ilçesinin 570 bin nüfuslu Samsun kent merkezinde 320 bin nüfuslu bir ilçedir. Kentin ana yerleşimi ticareti, çarşısı, pazarı, tarihsel konumu, limanı ve kimliğiyle İlkadım, Samsun’u temsil etmektedir. İlkadım' ın rakamları, göstergeleri Samsun’un değerlerini etkilemekte, Samsun’un değerlerini dışarıda temsil etmektedir. Bu nedenle İlkadım; Samsun’un albenisi, görünen yüzü Samsun’un dinamiğidir. İlkadım' a ilçeden öte Samsun'un kendisi olarak bakılmalı, bu gözle görülmelidir.
İlkadım’da 124 eğitim kurumu, 86 okul, 3 bin 629 öğretmen ve yaklaşık 600 yöneticiyle eğitim yönetilmektedir.
Toplum olarak baktığımızda 120 bin yaygın ve örgün eğitimde eğittiğimiz insan. Yerel yönetimler kamu sivil toplum ve özel sektörün de bu alanda verdiği yani eğitim rakamlarını topladığımızda 320 bin nüfuslu ilkadım’ ın 150 bin nüfusu yaklaşık yarısı eğitimle tanışmakta, eğitimden geçmektedir. İşte bu nedenle de, Samsun’u bir eğitim şehridir iddiasında rahatlıkla bulunabiliriz.
Yoksulluk Ve İşsizlik
Kentlerin kaderine bakıldığında göç, yoksulluk, eğitimsizlik, mesleksizlik ve işsizlik gibi temel sorunlar yaşanmaktadır. İlkadım’ da neredeyiz diye baktığımızda; İlkadım’ın eğitimindeki sorunlarının çözümlerini biliyoruz. 2019 vizyonu bunu önümüze koymuştur. Bugün yapacağımız şey Amerika’yı yeniden keşfetmek değil bu eğitim vizyonu kapsamında adımları atmak olacaktır.
Proje tabanlı eğitim anlayışı, dünyada hakim ülkemizde de hakim olmaya başladı.2012 rakamlarına göre Samsun’da 20 öğrenciye 1 proje düşmektedir. Bu çok geridir. Gelişmiş ülkelerin göstergelerinin 8-10 olduğu düşünülürse bu alanda çok mesafe kat edeceğiz. Çünkü artık kalkınmanın yolu projelere dayanıyor. Biz de bu alanda İlkadım’da iki ciddi adım atıyoruz. Birincisi öğretmene proje eğitimi, ikincisi öğrenciyi projeyle tanıştırarak proje eğitimi vererek proje tabanlı bir eğitim tabanıyla çalışacağız. Buradan da 2019 vizyonunda gelişmeye katkıda bulunacağız.
2019 Vizyonumuz Hazır
Eğitimde temel bir problem de karma bir yönetim oluşundan kaynaklanmaktadır. Eğitimde planlayanlar, karar verenler ve uygulayanlar olarak üçe ayrılmalıdır. Samsun’da planlayan var, şimdi onun uygulama adımı olan uygulayanlarla beraberiz.
2019 eğitim vizyonu çok başarılı, doğru bir karar. Çünkü 2019 Atatürk’ün Samsun’a çıkışının 100. yılı. Samsun nasıl Cumhuriyet’ten önce Kurtuluş mücadelesi ile Cumhuriyet fikrine ilk yaklaşan kent olmuşsa, Cumhuriyet’in 100. Yılında da ilk yaklaşan kent olacaktır.
2014’de 10. Kalkınma Planı hazırlanıyor. 2015’te 5 yıllık kalkınma planı belirlenecek. Kalkınma planında Samsun’un dinamikleri doğrultusunda kaynak ve potansiyellerini harekete geçirecek tarzda 2014-2019 arasında bir eğitim planına ihtiyaç bulunmaktadır. Bu eğitim eylem planı vizyonu, amaçları, hedefleri ve uygulama adımları olan somut rakamlar ve tablolara dayanmalıdır. Buradan da yıllık hatta dönemsel performans programları çıkarılarak eğitimde geldiğimiz noktalar rakamlarla ortaya konmalı ve koyduğumuz hedeflere yaklaşmayı ve bunun geri döngülerini de o şekilde değerlendirmeliyiz.
Biz de 2019 eğitim vizyonu programında ihtiyaç ve sorunları konuşmayı değil ihtiyaç ve sorunlarının çözüm önerilerinin uygulamadaki adımlarını konuşacağız. Bu büyük bir organizasyon. İki aydan beri eğitimcilerimiz çalışıyor. Sayın Valimizin liderliğinde bu işe başladık. Üniversitemiz büyük katkı sağladı. Burada bir emek ve organizasyon var. Bir ekip çalışması var, İnşallah bunun sonuçlarını da burada göreceğiz. |